Assasin's Creed: tegenvallend rond rennen

We hebben al aardig wat videogame verfilmingen gezien met vele dieptepunten zoals Super Mario Brothers (nu zelfs te krijgen op blu-ray!?), Dead or Alive en de cultklassieker in zijn genre Mortal Kombat. Ubisoft probeert nu zijn geliefde franchise nog verder uit te melken door er een film over te maken. Zal Assasin's Creed net zo tof zijn als de (vroegere) games? Waar zal ik beginnen....


Als regisseur is Justin Kurzel aangetrokken, vooral bekend van MacBeth en de wel aardige The Turning. De hoofdrol is voor niemand minder dan Michael Fassbender. Hem kennen we van films als X-Men Apocalypse, Steve Jobs en Prometheus. Hij zal ook te zien zijn in de nieuwste Aliens film. Verder zien we Marion Cotillard, Brandan Gleeson en ook Jeremy Irons voorbij komen.

Het verhaal gaat over Callum Lynch die wordt gearresteerd voor een of ander akkefietje. Echter wordt hij niet in de gevangenis gestopt maar wordt hij gebracht naar een geheim bedrijf Abstergo Industries. Daar wordt hem verteld dat hij deel uit maakt van een project waarin hij een sleutelrol speelt. Met een machine genaamd Animus gaat hij 500 jaar terug in de tijd en belichaamt hij één van de meest berucht assasijnen. Hij moet broodnodige informatie achterhalen van de man genaamd Altaïr, één van zijn voorouders. De animus stelt hem in staat met een harnas te klimmen, springen en zelfs een vrije val nemen van hoge gebouwen zonder dat hij in levensgevaar zal zijn. Langzaamaan komt hij er achter dat hij zelf ook deel uit maakt van een elite groep assasijnen.De film begint aktievol met wat freerunning achtervolgingen en je snapt, ook als je geen fan bent van de game franchise, wat de film gaat doen. De film lijkt in 2 delen te zijn gehakt, de aktie en het verhaal. Dit is ook duidelijk te zien en te voelen als je de film kijkt. De aktie zit top notch in elkaar met vele camerapunten die de aktie laat zien. De introductie van het hoofdpersonage is er wel maar duurt kort en voor je het weet begint het verhaal echt. Dit is voor de fans niet erg maar voor de mensen die niet bekend zijn met de games wellicht té snel.


Jammer genoeg is de film echt alleen leuk bij de aktiescenés. Ik vond de stukken daaromheen een beetje saai en ik merkte op dat ik soms bijna in slaap viel. Ook de machine Animus is opmerkelijk. Het bootst alle bewegingen na, klimmen, koprol, springen alleen hoe kan hij rechtdoor blijven rennen terwjil in de echte wereld zijn kamer erg klein is? Rent hij dan voortdurend rondjes? Ik snapte dit stuk niet. Het camerawerk was té veel en er waren erg veel onnodige shots. Michael Fassbender acteert okee in deze film en Jeremy Irons doet goed werk alleen de rest er om heen overtuigt niet. De film-adaptie is daarom ook niet gelukt en daarmee behoudt het genre games-into-movies zijn stigma jammer genoeg.

Waarom deze film gaan zien:

-  Als je superfan bent van de games

Waarom deze film niet gaan zien:

-  Slecht camerawerk
-  Alleen leuk tijdens aktiescenés
-  Soms slaapverwekkend saai

Conclusie:

Assasin's Creed is als film totaal mislukt. Rond de aktiescenés viel ik bijna in slaap zelfs. Het camerawerk wilt te veel en te vaak de aktie vastleggen, wat daarmee de plank totaal mis slaat. Dit is niet de slechtste game-adaptie ooit maar ook niet de beste. Maar een middenmoter is het evenmin. Ga deze film alleen zien als je die-hard fan bent van de franchise.

Eindscore:
65/100Hoofdrolspelers:
Michael Fassbender...
Marion Cotillard...
Jeremy Irons...
Brendan Gleeson...
Charlotte Rampling...
Ellen Kaye

Reacties

Populaire posts van deze blog

Underworld Blood Wars: Vervolg wat smaakt naar meer

Een bezoek aan Kinepolis Jaarbeurs

Mission Impossible Fallout Review