Arrival: Stille aankomst
Arrival is uit in Nederland en natuurlijk ging ondergetekende de film gelijk checken in de lokale bioscoop. De trailer(s) brachten een mysterieuze sci-fi film maar is dit zo? Hieronder kan je lezen wat deze film bij aankomst kan bieden.

Regie is in handen van Canadees Denis Villeneuve die onder andere de goede rauwe film Sicario heeft gemaakt en o.a. Prisoners. De hoofdrollen zijn weggelegd voor Jeremy Renner (Avengers, Jason Bourne en vele andere) en Amy Adams (Enchanted, Man of steel en de tergend slechte Batman vs Superman). Bijrol is voor Forest Whitaker (Platoon, Phone Booth).In Arrival volgen we Louise Banks, taaldeskundige van beroep en werkt voor een hoogaangeschreven universiteit. Ze heeft ook het talent om nieuwe talen te ontleden om ze uiteindelijk te begrijpen. Wanneer er opeens 12 vreemde "pods" op aarde landen komt het Amerikaanse leger bij Louise uit en wordt ze bijna gedwongen om met hen samen te werken. Samen met teamleider Ian, wetenschapper van beroep, moeten zij met de aliens communiceren, hun taal ontrefelen en daarmee ontdekken wat ze hier doen en waarom ze juist naar de aarde zijn gekomen.De film beloofd bij het zien van de trailer niet een action packed blockbuster te zijn of een film die Independence Day (nee niet de bagger dat deel 2 heet) wil evenaren. Het verhaal is niet fast-paced en er wordt uitgebreid de tijd genomen om het plot en climax op te bouwen. Louise krijgt te kampen met visioenen en het gevoel super snel te leren van de aliens en vermoedt dat daar iets achter zit. Ook Ian ontdekt veel over zichzelf en hoe de aliens werken. Whitaker speelt eigenlijk de sergeant die niets liever wil dan over te gaan op aktie en guns blazing. Arrival is een epos geworden dat gaat over de begrijpen van een buitenaards ras en over hoe wij onszelf zien als mens. Louise draagt het verloop en de gevolgen daarvan op haar schouders en je merkt dat wat met haar doet.Het verhaallijn wordt mooi in beeld gebracht, qua visuals is het een meesterwerk! Hier en daar waren er wel wat camerashots begeleidt met de nodige muziek/soundeffects die voor mijn gevoel overbodig waren. Ook was de Colonel Weber (Whitaker) een beetje geforceerd en moest de jarhead van het leger voorstellen, dit kwam niet uit de verf. Op deze paar minpuntjes na had ik me meer dan goed vermaakt met Arrival. Het deed volkomen wat anders met het gegeven dan wat je zou denken.Waarom deze film gaan zien:

-  Mooi meeslepend verhaal
-  Visuals zijn van de bovenste plank
-  Goed acteerwerk van hoofdrolspelers
-  De aliens zijn origineel neergezet

Waarom deze film niet gaan zien:

-  Weinig aktie zoals in de blockbusters
-  (camera|)shots soms overbodig en irritant

Conclusie:

Arrival is een toffe sci-fi film geworden waarin het verhaal en de ontwikkeling van alle hoofdkarakters (mens en de aliens) goed worden neergezet en belangrijk, dat er de tijd voor wordt genomen. Ook de climax is er eentje wat ik niet zag aankomen en ik bewaarde dit expres voor de conclusie. Dit is voor mij de beste sci-fi film van dit jaar! De visuals, de chemie tussen de hoofdrolspelers, het plot, de boodschap van deze film. Echt, ga de film kijken en laat je verbazen!

Eindscore:
91/100

Hoofdrolspelers:
Amy Adams...
Jeremy Renner...
Michael Stuhlbarg...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Underworld Blood Wars: Vervolg wat smaakt naar meer

Een bezoek aan Kinepolis Jaarbeurs

Mission Impossible Fallout Review