Pathé Schouwburgplein heeft vernieuwde IMAX zaalSinds 2012 bij de premiëre van The Hobbit maakte Nederland kennis met IMAX. Deze technologie maakte het mogelijk om op grotere schermen films te vertonen waarbij het beeld haarscherp bleef. Dit met maar één sterke projector. Tegenwoordig hebben we in Nederland 6 IMAX zalen in diverse Pathé bioscopen in ons land. Locatie Schouwburgplein heeft onlangs deze zaal vernieuwd en ik ging checken wat dit inhield.

De "oude" zaal 5 waar Pathé op deze locatie de IMAX voorstellingen hield was al indrukwekkend met relaxte bordeauxrode stoelen (alhoewel iets meer beenruimte wellicht wenselijk was), ruimtelijke gehele opzet en oorverdovend (Dolby) geluid wat een extra dimensie bracht. IMAX 3D maakte het feest compleet en gaf de bioscoopganger een echte filmbeleving alsof je er midden in zat. Je betaalde iets meer maar kreeg hiervoor wel waar voor je geld. Menig blockbuster kwam het best tot zijn recht in IMAX.

Handige tip is: bewaar je IMAX bril mocht je regelmatig naar de film gaan. Dit scheelt weer wat euro's bij je volgnde bezoek. Ik zie immers vaak genoeg dat mensen deze weggooien. Let wel, de IMAX 3d brillen kan je alleen gebruiken bij voorstellingen in de IMAX zaal!


Nu aardig wat jaartjes later besloot Pathé om haar vertrouwde IMAX zaal te vernieuwen en de feestelijke opening was op 20 oktober j.l. Ikzelf ging vandaag de zaal checken door naar de film Geostorm te gaan. Een deel van de feestelijke opening was nog aanwezig voor de zaal en toonde de kleur dat ik maar even voor het gemak IMAX blauw noem. Deze kleur vind je in de zaal volledig terug en ziet er erg mooi uit en sfeervol. De stoelen zijn nu zwartkleurig en zijn 61 cm breed. Qua beenruimte zit je echt goed, zo'n 20 cm meer dan voorheen. Het doek is nu 18,1 meter bij 9 meter wat erg indrukwekkend is als je naar binnen loopt. 


Een IMAX zaal moet natuurlijk ook zoals gezegd goed geluid hebben en daarom biedt deze zaal Dolby Immersive Sound. Dit 12.1 surround systeem biedt nog meer speakers die vooral krachtiger zijn dan voorheen. Omdat dit systeem voor alle IMAX zalen waar ook ter wereld de standaard is geworden kan een regisseur het geluid zo maken dat het in alle zalen hetzelfde klinkt. 

Tevens is de zaal opnieuw voorzien van betere wandbespanning wat voor een nog betere akkoestiek moet zorgen. De zaal is beter belicht vóór en ná de voorstelling en de klimaatbeheersing zorgt voor een aangename plek in de bioscoop.CONCLUSIE: 

Ik ga het niet hebben over de film Geostorm want de review hiervan volgt snel. Mijn indruk van deze vernieuwde zaal is een hele goede. Het grotere doek geeft het beeld fantastisch weer en is een lust voor het oog. Qua geluid merkte je tijdens de trailers al dat het nog voller is en tijdens Geostorm zorgde dit voor echt oorverdovend geluid. De nieuwe stoelen bieden echt meer comfort en de extra beenruimte is zeer welkom in mijn geval. 

De filmervaring samen met de mooie, elegante aankleding van de zaal maakt dit met recht de perfecte IMAX ervaring. Dit nodigt echt uit om meer films te gaan zien in IMAX hetzij in 2D of 3D, dat maakt voor mij niet uit. Mijn oprechte complimenten aan Pathé voor een mooie IMAX zaal. Zijn er nog minpuntjes? Mwah ééntje dan maar wel een persoonlijke. Ik had bij deze vernieuwde IMAX beleving wel aan het begin een nieuwe IMAX demo reel verwacht in plaats van het aloude "van naald tot vliegtuig" demo reel. Ik denk echter dat de gemiddelde bioscoopganger er wellicht niet bij stilstaat.

Pathé gaat haar andere zalen ook vernieuwen de komende tijd en uiteraard lees je de reviews hiervan bij FilmladderBlog. Nu ik er over nadenk, wat zal Pathé gaan brengen met hun 4DX Cinema aan het eind van dit jaar? Ik kan eigenlijk niet wachten....

Wil je meer weten over wat IMAX eigenlijk is? Check dan hieronder een korte video hierover en nog een video waarin je de vergelijkin ziet tussen een normale trailer en eenzelfde trailer in IMAX formaat.
Reacties

Populaire posts van deze blog

Underworld Blood Wars: Vervolg wat smaakt naar meer

Een bezoek aan Kinepolis Jaarbeurs

Mission Impossible Fallout Review