Rogue One: waardige stand-alone Star Wars filmRogue One: A Star Wars story is een film waar ik echt het hele jaar naar uit zat te kijken. Ik ben niet een die-hard Star Wars fan maar ben wel met de eerste films (5, 6 en 7) opgegroeid en vond het als kind het hele Star Wars universum tof en interessant. Ik was dus ook heel benieuwd hoe deze film een brug zou slaan naar A New Hope, deel 4 dus. De spanning werd beloond.....

Rogue One is dit keer niet geregisseerd door J.J. Abrams maar door Gareth Edwards, bekend van sublieme scifi drama Monsters en de ietwat teleurstellende Godzilla. Felicity Jones neemt de hoofdrol op zich en speelt Jynn Erso, Donnie Yen (ik ben groot fan van Donnie Yen) speelt de jedi Chirrut Imwe. Diego Luna speelt Cassian Andor. Ook zien we Forrest Whitaker als de overgelopen keizerlijke strijder Saw Gerrera. Top acteurs in deze film dat is meteen duidelijk.Dit losstaande film binnen de Star Wars franchise begint bij een jonge Jynn Erso die op een dag te horen krijgt van haar vader, een ingenieur voor het keizerrijk, dat zij moet vluchten samen met haar moeder naar een afgesproken plek om daar te wachten op Saw Gerrera die haar zal helpen. Ze wordt toch gepakt door Stormtroopers maar wordt bevrijd door Saw Gerrera die haar grotendeels voor haar zorgde. Later wordt ze gevangen gehouden maar wordt ze bevrijd door de rebellen. De rebellen willen dat ze hen helpt haar vader te vinden omdat deze meegeholpen heeft aan het bouwen van de Death Star en wellicht weet hoe deze vernietigd kan worden. Jynn gaat samen met het team van Rogue One de strijd aan om de blauwdrukken EN haar vader te vinden voor het te laat is en het keizerrijk met de Death Star vele planeten zal vernietigen.Ik hou deze review expres spoilervrij omdat ik van mening ben dat je dit deel in een nieuwe saga zelf moet ervaren. Nadat de film afgelopen is snap je hoe alles werkt en waarom de dingen gebeuren in A New Hope. Het is een typische Star Wars film en dit betekend een spektakel, een snufje humor hier en daar, wat referenties naar de andere films en lekker avontuurlijk. De cast speelt de sterren van de hemel en je proeft echt hoe tof ze het vonden om deze film te maken. Het verhaal wordt goed verteld, nergens heb je het gevoel dat je de andere films gezien moet hebben al denk ik wel dat iedereen vandaag de dag wel één of meerdere Star Wars films gezien heb, thuis of in de bioscoop. Anyway, de werelden waarin het zich afspeelt ogen mooi en de locaties zijn zo mooi dat je bijna zal denken dat ze zowaar echt kunnen bestaan. De special effects spatten van het scherm in IMAX kwaliteit en ik ervaarde ook Dolby Atmos en het feest is dan echt compleet.De helden in deze film zijn menselijker en niet van die onverslaanbare helden of bikkels die even in een X-Wing de wereld gaat redden. Het voelt geloofwaardiger heb ik het idee. C3PO en R2D2 zijn er niet bij voor de vrolijke noot maar dit keer worden de rebellen vergezelt door een robot K2 (ja de bekende hoge berg) die ooit het keizerrijk diende maar hergeprogrammeerd is om voor de rebellen te vechten. Hij heeft een eigen willetje en zijn mening steekt hij niet onder stoel of banken. Zijn grappige one-liners zijn net dat vleugje humor in aktievolle momenten en dat doet de film goed.


Enig minpuntje is dat het verhaal soms van de hak op de tak lijkt te springen en sommige personages rondom de hoofdrolspelers waren wazig en totaal misplaatst. Een grote vraagteken boven mijn hoofd wanneer er iemand wordt verhoord op een hele onlogische manier. Verder was een beetje jammer dat een iconische karakter binnen het Star Wars universum best weinig tijd heeft gekregen in de film. Moet hierbij wel zeggen dat bovengenoemde nul komma nul afbreuk doet aan de film.

Waarom deze film gaan zien:

-   Star Wars, need I say more?
-   Cast en regie zorgt voor waardige begin van saga
-   Heerlijke avonturenfilm
-   Werelden en helden zijn geloofwaardiger

Waarom deze film niet gaan zien:

-   Als je geen Star Wars of scifi fan bent

Conclusie:

Rogue One is een waar spektakel en meer dan waardige spin-off van de Star Wars films. Het geeft een hoop antwoorden EN eentje waar de fans heel, heel lang op zaten te wachten. De humor is prima gedoseerd en de robot K2 is scherpzinnig en zorgt voor een grote glimlach op je gezicht. De werelden en helden zijn geloofwaardiger en de piloten menselijker ipv de legerbikkels in de andere films. Op een kleine minpuntjes daar gelaten is Rogue One voor mij DE sci-fi film van het jaar! Nu weer wachten op de volgende Star Wars film en jeetje wat duurt dat weer lang. Hmm...ben ik fan aan het worden?

Eindscore:
98/100
Hoofdrolspelers:
Felicity Jones...
Diego Luna...
Alan Tudyk...
Donnie Yen...
Chirrut Îmwe
Wen Jiang...
Ben Mendelsohn...
Forest Whitaker...
Riz Ahmed...
Mads Mikkelsen...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Underworld Blood Wars: Vervolg wat smaakt naar meer

Een bezoek aan Kinepolis Jaarbeurs

Mission Impossible Fallout Review