Passengers: Ruimtelijke tweestrijd
Na Arrival was er nog meer sci-fi opkomst en dan heb ik het natuurlijk over Passengers. De trailer beloofde een lekkere sci-fi drama/thriller over geisoleerde personages die willen ontsnappen. Ik hou van dit gegeven en ging gelijk vandaag de film checken.

Regie van Passengers is gedaan door Morten Tyldum. Hij is bekend van o.a. Buddy en The Imitation Game (met Benedict Cumberbatch). De hoofdrollen zijn voor Jennifer Lawrence en Chris Pratt. Zij worden bijgestaan door Michael Sheen als de cyborg Arthur en Lawrence Fishburne als Gus die één van de leiddinggevende is op het ruimtestation Avalon.De kern waar deze film over gaat is hoe mensen omgaan met isolement. Er is een grote groep mensen op ruimtestation Avalon die in slaap worden gehouden totdat het, na een reis van 120 jaar, geland is op een nieuwe planeet genaamd Homesteadt Colony. Echter worden Aurora (Lawrence) en Jim (Pratt) eerder wakker, 90 jaar eerder dan gepland, uit hun cryo-pods. Ze gaan op onderzoek uit waarom ze de enige zijn en komen in kontakt met Arthur, de cyborg barkeeper met wie vooral Chris een "band" krijgt omdat Chris bij hem terecht kan met zijn zieleroerselen. Ondertussen ontdekken ze dat ze niet alle toegang hebben tot de verschillende afdelingen en verdiepingen. De paniek slaat daardoor harder toe omdat ze OF een manier moeten vinden om te ontsnappen danwel opnieuw in hun cryo-pods kunnen verder slapen net als de rest van de bemanning. Dit zorgt voor spanning tussen de twee en de leegte van het schip helpt daar niet bij.

In het begin van de film wordt kleintje porties info gegeven die je later helpen de film te begrijpen zonder het plot gelijk uit de doeken te doen. De kilte die het schip aan de binnenkant uitstraalt is gelijk op te merken. Eén van de hoofdrolspelers wordt wakker en daar begint gelijk het verhaal echt goed. Op een rustig maar best dreigend tempo wordt het verhaal uit de doeken gedaan waarbij de verschijning van Aurora bij helpt. Waar de eerste fase te zien is hoe Chris "went" aan de eenzaamheid zien we in de tweede fase hoe Chris en Aurora hun plek proberen te vinden mochten ze niet in staat zijn een oplossing voor hun isolement te vinden. Vragen die overeind blijven is waarom zijn ze eerder wakker dan de rest? Is het toeval of opzet?Jammer genoeg vind ik de chemie tussen Chris en Aurora niet overtuigend. Chris Pratt en Jennifer Lauwrence spelen fantastisch en ook Michael Sheen zet een voortreffelijke cyborg neer die als klankbord dient voor Chris. Ook hint de film stevig naar een aantal films (laat in de comments weten welke je denkt dat de film naar hint..)waarin het NET ff te veel wordt. Hoewel Passengers het element isolement goed neer en dan vooral bij Chris in fase 1 lijkt het daarna helemaal geschrapt te zijn en ljikt het meer een liefdesdrama te worden waarbij het niet overtuigd en dat ligt aan wat de karakters meemaken. Ook is daar INEENS Gus Mancuso die hen toegang verleend tot hogere afdelingen en verdiepingen. In de derde fase wordt duidelijk wat er aan de hand is en dat er ernstig iets niet klopt maar ook dit is weer too much. Binnen paar seconde breekt de hel los en weten Chris en Aurora gelijk wat er gedaan moet worden. De zoektocht in fase 1 en 2 van de film lijkt ineens niet belangrijk meer.

Het verhaal is leuk tot uiting gekomen in deze film alleen het overtuigd niet. Ik kreeg geen empathie met de karakters. En dat is juist zo belangrijk bij dit soort films en bewijs hebben we gezien in Moon en 2001: A Space Odessey. Wat ik wel moet benoemen is dat de CGI die in Passengers voorbijkomt zeer mooi gedaan is! Vooral wanneer Aurora gevangen zit in een gewichtloze bol van water is zeer creepy gedaan. Ook is de vormgeving van het schip heel origineel en mooi uitgewerkt. Wanneer Chris een uitstapje maakt buiten het schip zie je goed en gedetaileerd de schaal van dit reusachtige ruimtestation.Waarom deze film gaan zien:

-   Leuke omgegaan met thema isolement
-  Vormgeving van spacestation is zeer gaaf gedaan
-  Pratt en Lawrence spelen goed

Waarom deze film niet gaan zien:

-   Als je grote plottwists verwacht
-   Dit is geen aktievolle sci-fi film
-  Thema wordt snel uit het raam geflikkerd

Conclusie:

Als je na het zien van de trailer verwacht dat Passengers een verhaal verteld over 2 mensen gevangen in een spacestation dan zit je goed en zal je erg worden vermaakt al gebeuren er dingen die een beetje vaag zijn. Verwacht je een film die het thema goed beet pakt en naar je strot grijpt met grote plottwists dan kan deze film wel eens teleurstellend uitpakken. Het is zeker geen tegenvaller voor mij. Ik heb hem gekeken met de trailer in gedachten en daardoor goed vermaakt. Maar moet wel zeggen dat er VEEL betere sci-fi films met dit thema zijn gemaakt.

Eindscore:
72/100Hoofdrolspelers:

Jennifer Lawrence...
Chris Pratt...
Michael Sheen...
Arthur
Laurence Fishburne...
Gus Mancuso
Andy Garcia...
Captain Norris

Reacties

Populaire posts van deze blog

Underworld Blood Wars: Vervolg wat smaakt naar meer

Een bezoek aan Kinepolis Jaarbeurs

Mission Impossible Fallout Review