The Circle: scherpe blik op social mediaFacebook, twitter, skypen met webcam, even een fotootje online zetten via Instagram, wie is tegenwoordig niet "online"? Social media speelde sinds de opkomst een steeds belangrijkere rol in het leven van vele mensen waar ook ter wereld. The Circle wil dit graag aanstippen en doet dat op zijn eigen manier waarbij het vooral lijkt te focussen op het nut van social media. Maar is dit wel zo goed? Ik was erg nieuwsgierig naar deze film en ging met veel plezier naar de vroege screening toe.

James Ponsoldt is verantwoordelijk voor de regie en voor de screenplay van  The Circle. Bekend van vooral tv-series zoals Parenthood en Shameless maar ook Master of None. Deze series hadden genoeg verhaal in zich en dus hoopte ik dat Ponsoldt met The Circle een goed verhaal kon vertellen over de meeste krachtige medium van dit moment, social media. Hoofdrollen zijn voor de charmante girl next door Emma Watson (Beauty and the Beast, de Harry Potter serie en Regression), de actuurlegende Tom Hanks (Sully, Saving Private Ryan, Forrest Gump, de lijst is lang...) en in iets mindere mate John Boyega die voor mij echt goed debuteerde in Rogue One. Een belangrijke bijrol is er voor Karen Gillan (Guardians of the Galaxy 1 en 2, Oculus en de aankomende Jumanji film)


Eervolle vermelding is voor Bill Paxton die in januari dit jaar plotseling overleed. Paxton was een fantastische acteur die ook in deze film een ietwat aparte maar mooie rol speelt die een impact heeft op de hoofdpersonage. Maar daarover later meer. Paxton heeft in zijn leven een ellenlange c.v. opgebouwd door in films te spelen als The Terminator, Commando, the Edge of Tomorrow, Braindead, Boxing Helena, Titanic en Vertical Limit.

The Circle verteld het verhaal van Mae (Watson) die een succesvolle carrière voor ogen heeft, Ze krijgt de kans van haar leven door te gaan werken bij The Circle. Dit bedrijf is gespecialiseerd op het gebied van social media en andere technische innovaties met aan het roer Eamon Bailey (Hanks). Wanneer ze steeds verder in het bedrijf groeit merkt ze dat het bedrijf steeds meer de grenzen op zoekt van privacy, ethiek en persoonlijke vrijheid. Zijzelf wordt uiteindelijk uitgedaagd door Bailey om haar vrijheid op te geven voor een hogere doel van The Circle. Maar wat is hierin de beste keuze?


De eerste fase van de film begint als een drama en toont een kwetsbare Mae die worstelt met flink wat dingen in haar leven, waaronder de stap om bij The Circle te werken. Het verhaal komt pas goed los in het tweede gedeelte van de film en de toon verandert ook gelijk. Als kijker stel je de zelfde vragen als Mae doet en de ongemakkelijke stappen in haar nieuwe baan geven nog meer stof tot nadenken. The Circle stipt op een gebalanceerde manier aan wat de gevaren zijn van social media maar ook de voordelen. Hanks is weergaloos als Bailey die een soort mash-up is van Steve Jobbs en Mark Zuckerberg. Paxton speelt als Mae's vader een belangrijke rol en doet dit fantastisch en je heb sympathie voor de beste man en wat hij en zijn vrouw doormaken.

Het sterke van deze film is ook dat bepaalde karakters echt een turning point beleven die je in eerste instantie niet zag aankomen. Vooral Ty (Boyega) maakt een verandering mee die verward maar dan op een goede manier. Het camerawerk is over het algemeen goed al zijn bepaalde shots wat misplaatst en vooral één moment in de film op het laatst wat té snel ge-edit is. Een klein minpuntje wat niet de film bederft maar me wel abrupt uit de film trok. Deze film zet je aan tot denken over wat je allemaal op social media zet en waarom eigenlijk. In deze film wordt duidelijk hoe krachtig social media is en hoe ver we eigenlijk al gaan met dit medium. Ja, The Circle is een goede film geworden.


Waarom deze film gaan zien:

-   Hanks en Watson acteren fantastisch
-   De film geeft stof tot nadenken
-   Unieke kijk op social media
-   Paxton's laatste mooi, ingetogen rol

 Waarom deze film niet gaan zien:

-   Social media en technologie je niks doet


Conclusie:

The Circle deed me nadenken over hoe we omgaan met social media en waar het medium naartoe gaat of wellicht al is. De boodschap is duidelijk en het verhaal om die boodschap is goed geschreven. Niks te klagen over de acteurs of camerawerk. Dit is gewoon een goede, sterke film met een indringende boodschap die ik je kan aanraden. In de bioscoop of later thuis op de bank. Hoe dan ook, deze film zal je raken.

Eindscore:
85/100


Hoofdrolspelers:

Emma WatsonEmma Watson...
Mae
Ellar ColtraneEllar Coltrane...
Mercer
Glenne HeadlyGlenne Headly...
Bonnie Holland
Bill PaxtonBill Paxton...
Vinnie
Karen GillanKaren Gillan...
Annie
Tom HanksTom Hanks...
Bailey

Reacties

Populaire posts van deze blog

Underworld Blood Wars: Vervolg wat smaakt naar meer

Een bezoek aan Kinepolis Jaarbeurs

Mission Impossible Fallout Review