King Arthur: Slaat het zwaard flink mis!


De King Arthur uit 2004 vond ik best oké en dan onder andere vanwege Keira Knightley. Deze versie van de legendarische koning, die ooit als enige een zwaard uit grote rots kon halen en zichzelf daarmee onsterfelijk maakte, beloofd het verhaal iets anders te vertellen en dat vooral qua visuele stijl, manier van regisseren en screenplay. De vraag was dan ook na het zien van de trailer, maakt het zijn belofte waar? Deze versie van King Arthur is geregisseerd, en deels geschreven, door Guy Ritchie. Beide Sherlock Holmes films zijn van zijn hand en ook heeft hij de fantastische Snatch gedaan en Revolver. In de hoofdrol zien we Charlie Hunnan. Ik ben groot fan van Sons of Anarchy en dit kwam mede door Hunnan. Ook zagen we hem in Pacific Rim 1 en 2, de recente The Lost City of Z en Children of Men. Verder springen Jude Law (Enemy at the gates, ExistenZ, Closer) en Eric Bana (Hulk, Black Hawk Down) direct in het oog. Een subtiele rol is weggelegd voor Astrid Bergés-Frisbey (Pirates of the Caribean: On Stranger Tides en Alaska).

Natuurlijk weet je direct aan de titel van de film, aan de filmposter en aan de trailer wat je kan verwachten. Het verhaal over King Arthur die na het zwaard uit de steen weet te trekken een koninkrijk moet verdedigen tegen kwade krachten. We zien de jong Arthur (Hunnan) die als wees wordt opgevoed in een bordeel en later verkocht wordt aan een slechte koning (Law). Nadat hij het zwaard uit de steen haalt komt Arthur steeds meer achter wie hij is, waar hij vandaan komt en vooral wat hem te doen staat. Begeleidt door een mysterieuze tovenares (Bergés-Frisbey) begint Arthur zijn reis.


De film begint aardig rustig. Eigenlijk een beetje té rustig naar mijn zin. De stilte bouwt zich op naar de eerste aktie-scené waarin duidelijk wordt dat deze film aardig wat CGI zal bevatten. Ritchie zet hiermee gelijk zijn stempel door herkenbaar zijn stijl van filmen te laten zien, luid, chaotisch en grimmig met een rauw randje maar dan met een cleane nasmaak. De toon die door de hele film zal blijven rondzoemen. Het verhaal van de legende wordt mooi verteld en vooral gedurfd. Dit uit zich in bepaalde scene's die een bepaald gedeelte van de legende vertellen op een andere manier dan eerdere films over Arthur deden. Dit is een compliment waard, het lef van Ritchie. Op een moderne manier dit verhaal vertellen en vooral visualiseren. Alleen dit gaat ook voor deel mis. Zo krijgt Arthur al gauw door dat het zwaard een "Excaliber" mode heeft waarbij alles en iedereen om hem heen niet meer bewegen behalve Arthur en zijn zwaard. Dit is zeer bruut gedaan en oogt eerder a la Underworld en voelde in eerste instantie een tikkeltje misplaatst.


In sommige scènes is het geluid flink vervormd en schel om de impact van het moment kracht bij te zetten. Maar dit was zo hard of uit de toon dat het pijn deed aan mijn oren en ik eigenlijk wilde dat het ophield. Terwijl de trouwe lezers weten hoe belangrijk ik de hele filmervaring vind en dus ook perfect geluid. Ritchie wilde iets te veel chaos in beeld brengen en dat had niet gehoeven. De aktie is soms zo snel dat je niet weet wat er gebeurd. Bepaalde shots waren te warig en leken net als de acteurs wat Go-Pro camera's op hun hoofd hebben die het beeld heftig laten trillen terwijl ze wegrennen van een dreiging die nadert. Dit is te veel van het goede. Ook ging ik naar de 3d voorstelling en de 3d bril maakte het beeld al iets donkerder waardoor het soms lastig was te zien wat er gebeurde in donkere scene's. Sommige shots waren téveel CGI en zag er slecht uit. Aan de cast ligt het niet want zelfs de cameo van David Beckham was cool en Hunnan vertolkte overtuigend Koning Arthur. Kleine kanttekening is wel dat hij soms weer in de Jax rol verviel. Of dit ligt aan zijn acteerwerk of de karakterontwikkeling, dat laat ik in het midden.

Het volgende is ook een vermelding waard en voor mij een unicum. Ik viel op twee momenten zowaar bijna in slaap omdat het stuk tussen fase twee en de opbouw naar het einde het tempo danig liet inkakken. En nee, het was niet een late voorstelling. Het kwam echt door het verhaal. Ritchie en co. probeerde in het begin en het einde chaos, aktie en een episch gevecht neer te zetten. Alles er tussenin was bijna bijzaak. Dit zorgde er voor dat bijvoorbeeld de tovenares (Bergés-Frisbey) wat diepgang miste. Ook schitterde Merlijn van afwezigheid en in zijn totaliteit kregen de meeste karakters wat tijd om wat ontwikkeling door te gaan.


Als laatste wil ik aanhalen dat het einde echt regelrecht uit een videogame is gekopieerd qua sequence en visuele stijl. Ik had het idee dat iemand God of War deeltje nogwat had aangezet en we Hunnan als Kratos los zijn gaan op een gigantisch demonische koning. Dit zorgde eerder voor een lach op mijn gezicht dan dat ik op de puntje van mijn stoel ging zitten. Dit kon echt zoveel beter en vooral anders maar ja it's a Guy Ritchie film!

Waarom deze film gaan zien:

-   Originele twist op een legendarisch verhaal
-   Gedurfde visuele effecten
-   Hunnan speelt overtuigend

 Waarom deze film niet gaan zien:

-   Geluid/muziek soms te veel van het goede
-   Het midden van de film heeft het tempo van een slak
-   Karakters krijgen onvoldoende tijd te ontwikkelen
-   De 2004 versie is meer vermakelijk

Conclusie:

King Arthur (Legend of the Sword) probeert té modern te zijn voor een legendarisch, eeuwenoud verhaal. Ritchie is gedurfd en dit siert hem met deze film al zijn sommige dingen zoals de sound effects, de CGI en karakterontwikkeling niet goed uitgewerkt. De film leunt teveel op een paar grote momenten in het verhaal waarbij vooral het einde lachwekkend is omdat het eerder lijkt op een videogame dan een kick ass eindgevecht. Met al zijn bombastische geluid, visuele stijl en effecten is het een film voor in de bioscoop al denk ik wel dat deze versie van de legende door de meeste bioscoopgangers snel vergeten zal worden. Met een budget van 165 miljoen dollar had bepaalde dingen echt beter gekund. Heel jammer voor een Guy Ritchie film al moet ik een compliment geven aan Ritchie voor zijn lef deze film te maken.

Eindscore:
65/100


Hoofdrolspelers:
Charlie HunnamCharlie Hunnam...
Arthur
Astrid Bergès-FrisbeyAstrid Bergès-Frisbey...
The Mage
Jude LawJude Law...
Vortigern
Djimon HounsouDjimon Hounsou...
Bedivere
Eric BanaEric Bana...
Uther
Aidan GillenAidan Gillen...
BillReacties

Populaire posts van deze blog

Underworld Blood Wars: Vervolg wat smaakt naar meer

Een bezoek aan Kinepolis Jaarbeurs

Mission Impossible Fallout Review