Alien Covenant: Spannende mengelmoes


Aardig wat jaren na Prometheus hebben fans gewacht op een nieuwe film binnen de Alien universum. Zou het een Prometheus 2 worden of Aliens 5? 18 mei ging Alien Covenant in première en wij waren er vroeg bij om de nieuwste Ridley Scott film te zien.

 Ik denk dat Ridley Scott geen introductie nodig heeft. Scott heeft zich al jarenlang bewezen als regisseur van onder andere Blade Runner, Matchstick Men, Prometheus, Black Rain en Thelma & Louise. In deze nieuwe Alien telg zien we Michael Fasbender (Assassin's Creed, Inglorious Bastards, X-Men Apocalypse) in een dubbelrol. De rest van de cast is o.a. Katherine Waterstone (Fantastic Beasts, Steve Jobs, Glass chin), Billy Crudup (Jackie, The Longest Week, Public Enemies) en Danny McBride (The Sound and the Fury, This is the End). Behalve Fasbender niet hele grote namen maar dat heeft een Alien film ook niet echt nodig.


Alien Covenant gaat over een bemanning van ruimteschip die op weg is naar een planeet om daar een kolonie te stichten. Onderweg stuiten ze op een planeet die wellicht beter is om een kolonie te stichten en gaan een tussenstop maken om het te onderzoeken. Eenmaal op het onbekende planeet ontdekken ze dat er iets leeft wat hen niet zomaar laat settelen. Kunnen ze ontsnappen aan deze duistere dreiging of wat de tussenstop ineens hun eindstation?


Ik zal het gelijk maar, zonder verder spoilers, verklappen door te zeggen dat deze alien deel tussen Prometheus en de eerste Alien gezet moet worden. Een goede keuze vind ik van Scott omdat dit op een goede manier antwoorden geeft op wat er na Prometheus gebeurd maar ook de subtiele brug vormt naar Alien. Covenant begint rustig maar wel met een dreigende toon en naarmate je de bemanning leert kenen en hun doel wordt je nieuwsgierig gemaakt wat ze gaan ontdekken en vooral waar ze naartoe gaan.


Je merkt wel echt dat de film in 3 stukken is gehakt waarbij het tweede fase zich toespitst om de missie uit te leggen en de redenen om een planeet te koloniseren. In deze fase worden ook de Xenomorphs geintroduceerd en krijgt het verhaal een tweede dreiging als bovenlaag. In de laatste fase komen de Xenomorphs echt in aktie en laat Scott mooi hun evolutie zien met de nodige "science gore".  Geheel volgens de eerste Alien delen vliegt het bloed lekker in het rond en hoorde ik menig bezoeker even slikken. Wat trouwens ook geheel volgens traditie is bij een sci-fi film van Scott is, is de mooie panorama shots van de omgevingen waar de karakters komen. Ontzettend mooie shots zijn te zien van een planeet terwijl het verkenningsschip er voor het eerst land. Ridley Scott is echt de meester van de grootse sci-fi films in mijn optiek. Noemenswaardig is ook de dubbelrol van Michael Fasbender die twee versies van een "synthetical being" speelt. Hiermee zet hij wat mij betreft zijn beste rol neer tot nu toe!

Ik heb me super goed vermaakt met Alien Covenant, de referenties naar de eerdere delen zijn heel tof gedaan, het camerawerk is goed, vooral bij de aktiescene's. De ruimte en de planeten zijn indrukwekkend weergegeven. We hebben de IMAX voorstelling gekozen en de film kwam in deze kwaliteit echt fantastisch tot zijn recht. Ik ben benieuwd hoe deze film eruit ziet in Laser Ultra met Dolby Atmos. Covenant is echt een mix geworden van verkenning a la Prometheus en aktie met horror elementen zoals we die kennen van de Alien films. Deze mix is wat mij betreft goed gedaan al vind ik de bemanning qua karakters inwisselbaar en lijken ze incapabel om zo'n missie te doen. Teveel riskeren ze alles zonder goed na te denken. Ook de enge sequences zie je van verre aan komen. Het is niet de beste film uit het Alien universum maar ook niet de slechtste. Ook was het einde een beetje rommelig en het geen voldaan gevoel. Ik denk dat je deze film twee keer moet zien om alles te begrijpen en om alles in een juist perspectief te plaatsen.


Waarom deze film gaan zien:

-   Mooie mix van Prometheus en Aliens
-   Indrukwekkende shots van de omgevingen
-   Michael Fasbender speelt een mooie dubbelrol
-   Ridley Scott is en blijft meester van de sci-fi

 Waarom deze film niet gaan zien:

-   Als een pure Alien film verwacht met alleen aktie
-   Dit is voor de Alien fans wel verplichte kost


Conclusie:

Alien Covenant is een indringende mix geworden en biedt voor de fans zowel een mooie kijk op de evolutie van de Xenomorphs alsook antwoorden op vragen na het zien van Prometheus. Fasbender steekt echt met kop en schouders boven de rest uit. Je merkt in de montage, het camerawerk en de indrukwekkende visuele stijl dat Scott nog steeds weet hoe hij een grootse sci-fi film moet maken. Wie een onvervalste gory rollercoaster van xenomorphs die mensen afslacht verwacht zal bedrogen uitkomen. Het is een goed verteld verhaal die je van begin tot het eind zal vermaken en als fan krijg je eindelijk wellicht de antwoorden waar je op zat te wachten. Voor de niet-fans valt er genoeg te beleven. Alien Covenant is echt een film die je in de bioscoop moet zien, liefst in IMAX of Laser Ultra.

Eindscore:
85/100


Hoofdrolspelers:
Michael FassbenderMichael Fassbender...
David / Walter
Katherine WaterstonKatherine Waterston...
Daniels
Billy CrudupBilly Crudup...
Oram
Danny McBrideDanny McBride...
Tennessee
Demián BichirDemián Bichir...
Lope
Carmen EjogoCarmen Ejogo...
Karine
Jussie SmollettJussie Smollett...
Ricks
Callie HernandezCallie Hernandez...
Upworth
Amy SeimetzAmy Seimetz...
Faris

Reacties

Populaire posts van deze blog

Underworld Blood Wars: Vervolg wat smaakt naar meer

Een bezoek aan Kinepolis Jaarbeurs

Mission Impossible Fallout Review