Sully: Mooie verfilming van een heldendaad

Vliegen naar een (verre) bestemming is gemeengoed geworden in de loop der jaren. Hollywood heeft vele doorgaans rampenfilms gemaakt met de stalen vogel in de hoofdrol. Sully is hierin anders. Sully verteld het verhaal van een piloot die vele levens redde door het ondenkbare te doen. Zijn vliegtuig te landen in de Hudson river in New York.

De regisseur is niemand minder dan Clint Eastwood die wel raad weet met een mooie dramafilm als regisseur en acteur (Million dollar baby bijvoorbeeld). De film is gebaseerd op het boek die de held van het verhaal zelf schreef over de ramp. In de hoofdrol speelt Tom Hanks de piloot Chelsey Sullenberger (Sully).Op donderdag 15 januari 2009 vertrekt er een vlucht van New York Airport. Na het opstijgen ging het dus al mis. Sully en zijn collega Jeff (Gespeeld door Aaron Eckhart bekend van o.a. The Dark Knight) proberen vanalles om een vliegveld te halen maar dit mocht niet baten en in een seconde besluiten de 2 ervaren piloten om het vliegtuig te laten landen in de Hudson rivier in New York. Iets wat nog nooit eerder gedaan was.

Ze weten het vliegtuig "veilig" op het water te landen en alle passagiers incl. crew te redden. Sully werd in één klap een held. Vlak daarna worden Sully en Jeff voor de rechter gedaagd omdat ze in hun ogen een totaal verkeerde beslissing hadden gemaakt. De twee moeten nu hun onschuld bewijzen en benadrukken dat ze iedereen gered hebben maar is dit genoeg? Tijdens dit hele gebeuren worstelt Sully ook met spijt en schuld, of zijn beslissing de juiste was.Het verhaal is zeer nauw gevolgd (had niets anders verwacht) en is mooi om naar te kijken. Je ziet alles wat die dag afspeeld voor en tijdens de ramp van meerdere kanten door de ogen van bijvoorbeeld het luchtverkeersteam of de veerboot die het vliegtuig zal landen op het water. Dit zorgt voor een boeiende dynamiek en breekt het met de traditionele dramafilms. Hanks speelt zoals altijd fantastisch en wordt Sully in deze film. Ook Eckhart speelt de sterren van de hemel en zo vormen ze samen een goed duo die beide de film dragen. De emotie die getoond wordt draagt bij dat je een band krijgt met Sully en boosheid bekroop me wanneer je te zien krijgt hoe Sully niet gelooft wordt door de onderzoeksraad. Sullenberger was en is een held, no doublt in my mind.Clint Eastwood heeft er een fantastische film van gemaakt zonder overdreven drama en probeerde echt iets nieuws neer te zetten waarin hij meer dan slaagt. Wil je gewoon een goede film zien met fantastische cast en regisseur dan moet je Sully checken. Deze film valt tussen de blockbusters in en ik vind dat deze film dat niet verdiend.

Waarom deze film gaan zien:

- Clint Eastwoord is de regisseur
- Tom Hanks en Aaron Eckhart worden de helden
- Dramafilm met verfrissende elementen

Waarom deze film niet gaan zien:

- Als je niet van heldendaden houdt
- Wellicht als je het boek al gelezen hebt?

Conclusie:

Een mooie, meeslepende film zonder tearyerk moment. Steengoede film die je verteld wat voor een held Sullenberger was en nog steeds is. Regelrechte aanrader!

Eindscore:
90/100

Hoofdrolspelers:

Cast overview, first billed only:
Tom Hanks...
Aaron Eckhart...
Valerie Mahaffey...
Diane Higgins
Delphi Harrington...
Lucille Palmer

Reacties

Populaire posts van deze blog

Underworld Blood Wars: Vervolg wat smaakt naar meer

Een bezoek aan Kinepolis Jaarbeurs

Mission Impossible Fallout Review