Tomb Raider: Review (nieuwe stijl)

Regie:   Roar Uthaug

Hoofdrolspelers:  Alicia Vikander (Lara Croft), Dominic West (Lord Richard Croft), Walton Goggins (Mathias Vogel) en Daniel Wu (Lu Ren)

IMDB link

De nieuwe Tomb Raider film, een reboot van een franchise gebaseerd op een videogame. Ditmaal geregisseerd door een Noorse regisseur met een Zweedse actrice die in de huid kruipt van Lara Croft. De keuze voor Vikander snap ik heel goed, zeker als je kijkt maar de laatste delen van de Tomb Raider games. Waar Lara in het begin van de langlopende videogamefranchise voorzien was van seksueel getinte pixels is de huidige Lara minder sexy en is daarbij haar karakter menselijker en kwetsbaarder. Dit was voor mij echt een pluspunt bij de games omdat Lara meer diepgang toonde in haar karakterontwikkeling. Bij de film had ik hetzelfde idee dankzij Vikander. Bij het zien van de trailer zag ik een Lara die het nodige meemaakt tijdens haar avonturen en daarbij zichtbaar littekens aan overhield. Vraag was voor mij wel, hoe verloopt dit verder in de gehele film?

Het verhaal gaat over Lara Croft die haar vader gaat zoeken na het zien van geheime opnames op haar vaders camera. Haar vader was voor het laatst op een onbekend eiland naar iets op zoek. Aan Lara de "schone" taak om zijn werk af te maken en de wereld te redden van het kwaad.

Ik zal gelijk met de deur in huis vallen door te zeggen dat Vikander een goede Lara Croft neerzet op het witte doek. Ze slaagt erin om met haar acteerwerk Lara Croft "te worden". Komt daarbij dat, als je de games hebt gespeeld, je veel belangrijke momenten in de film zal herkennen. In mijn optie gebruikt Uthaug iets té veel van de games waardoor het verhaal dertien in dozijn overkomt. Maar wellicht is dat ook de bedoeling geweest.Naast Vikander zijn de acteurs naar mijn idee een beetje inwisselbaar. Het viel mij op dat de focus heel erg lag bij de ontwikkeling van Lara en de rest er een beetje bij hing. Qua camerawerk is er niets op aan te merken, het is wat je verwacht bij een avonturenfilm als deze en nergens werd het onoverzichtgelijk. Vikander ging goed met deze scene's en dit geheel overtuigde. Het is gelukkig geen xXx: return to Xander Cage type film geworden.

Conclusie:

Tomb Raider is een degelijke avonturenfilm geworden die op vele vlakken beter uit de verf komt dan de films met Jolie in de hoofdrol. Vikander speelt een sterke en tegelijkertijd kwetsbare Lara Croft en brengt haar daarmee naar het nu. Aan aktie en mooi geschoten aktiescene's geen gebrek en voor de fans is er genoeg fanservice in het verhaal verweven. Echter vind ik dat er soms té veel gejat wordt van de laatste games. Als ze besluiten om nog een deel te maken en de kritiek mee nemen kan het zomaar eens een nog sterkere reboot worden. Voor een leuk avondje naar de bios is Tomb Raider zeker geschikt en is dit een reboot die boven de vorige twee films uitstijgt. En dit gebeurt eigenlijk niet zo snel....Pluspunten:

-   Vikander wordt Lara Croft
-   Mooie aktiemomenten
-   Beste reboot in jaren

Minpunten:

-   Te veel aktie gejat van de games
-   Side characters hangen er een beetje bij
-   Verhaal mist de nodige variatie

Eindcijfer:
88/100


Reacties

Populaire posts van deze blog

Underworld Blood Wars: Vervolg wat smaakt naar meer

Een bezoek aan Kinepolis Jaarbeurs

Mission Impossible Fallout Review