Bankier van het Verzet (spoilervrije review)De Nederlandse filmindustrie heeft zijn successen gekend maar ook veel tegenslagen. De films uit hollywood en de films uit omringende landen zijn altijd populairder geweest vanwege vele redenen. Echter is het zo dat wij in Nederland heel goed een oorlogsverhaal kunnen vertellen op het witte doek. Of Bankier van het Verzet dit ook doet wilde ik weleens weten en besloot de film te gaan zien.

Er is al reeds veel geschreven over deze film, onder andere dat het verhaal niet helemaal klopt met hoe het ooit is gegaan. Voor deze review ben ik er, op het kijken van de trailer na, helemaal blanco in gegaan. Dit omdat het me een bijzonder verhaal leek en de gebeurtenissen tijdens de 2de wereldoorlog blijven fascineren omdat dit mede ons land heeft gevormd. Nieuwe verhalen en optieken zijn daarin altijd goed om naar te kijken. Afijn, genoeg geschiedenisles voor nu. Tijd voor de review!


De film is geregisseerd door Joram Lürsen, o.a. van Alles is Liefde en Alles is familie. Dit is duideljk een totaal ander genre dus het is bezien wat hij met dit verhaal zal gaan doen. De hoofdrolspelers zijn onder andere Jacob Derwig (Het Diner, Klem, Alles is Familie), Barry Atsma (Loft, A Hitman's bodyguard) en Fockeline Ouwerkerk (Tuintje in mijn hart, Moordvrouw)

Bankier van het verzet verteld het beruchte verhaal van bankiers Walraven en Gijs van Hall, beide werken voor de Nederlandse bank. Deze twee broers besluiten in het verzet te stappen en deze te helpen met fondsen. Deze fondsen worden uiteindelijk verworven door een gewaagde en zeer risktante overval te plegen in de bank waar ze zelf werken. Dit terwijl Amsterdam volledig in handen is van de Duitsers en waarbij elke misstap een vrijwel zekere dood betekend.

Na het zien van vele oorlogsfilms van Nederlandse bodem ging ik wel met enige verwachting naar Bankier van het Verzet. Het probeert op een degelijke manier het verhaal van de twee broers te vertellen en heeft hier en daar mooie shots van de omgeving wat doet denken aan Kinderdijk. Lürsen neemt zijn tijd voor de introductie van de karakters en waar ze mee worstelen ten tijde van de Duitse bezetting. De film geeft je een goed beeld van hoe het er in Amsterdam aan toe ging. De wreedheid van de oorlog is goed vertaald naar het witte doek en is op het randje van het onaangename. Hoewel de film gaat over voornamelijk de twee broers komen de bondgenoten ook goed aan bod.


Ik moet wel zeggen dat ik niet echt een band kreeg met de karakters, ik leefde mee met wat de karakters meemaken maar zat niet echt op het puntje van mijn stoel. De film kent logischerwijs niet veel humor al is de zwartgallige humor wel goed geplaatst. Bepaalde dialogen waren echt tenenkrommend en ik bedoel hiermee dat het net leek alsof het opgelezen wordt. Iets wat ik eigenlijk meestal heb met Nederlandse films dus het is niet volledig te wijten aan deze film. Het kan ook net zo goed mijn gevoel zijn.

Conclusie:

Bankier van het verzet is een degelijke film geworden wat het verhaal verteld over een onvertelde gebeurtenis in de Nederlandse geschiedenis. De karakteropbouw is goed en was ook geïnteresseerd in hun ontwikkeling en verhaal maar was niet helemaal gegrepen. De tijdsgeest is zeer mooi gedaan en verdiend veel credits. Sommige dialogen waren niet zo goed maar daar staat tegenover dat het algehele plaatje klopt. De omgevingshots waren bij vlagen zeer mooi en bijna poëtisch gedaan. Cinematografisch is deze film een teken dat de Nederlandse industrie zich meer zal gaan meten met landen om ons heen. Een goed sprong vooruit dus en Lürsen heeft zich wel bewezen een goede regisseur te zijn voor dit genre.

Eindscore:
75/100Hoofdrolspelers:

Jacob DerwigJacob Derwig...
Barry AtsmaBarry Atsma...
Walraven van Hall
Pierre BokmaPierre Bokma...
Meinoud Rost van Tonningen
Fockeline OuwerkerkFockeline Ouwerkerk...
Tilly van Hall
Raymond ThiryRaymond Thiry...
van den Berg

Reacties

Populaire posts van deze blog

Underworld Blood Wars: Vervolg wat smaakt naar meer

Een bezoek aan Kinepolis Jaarbeurs

Mission Impossible Fallout Review