Fast and furious 8: Heerlijk over the top spektakel!Snelle auto's, mooie vrouwen, stoere gasten met mad driving skills zijn altijd een vast gegeven geweest in de Fast and the Furious serie. De ene deel was beter dan de ander en de serie ging ook een wat andere kant op die me wel erg beviel. Of deeltje 8 die goede kant blijft inslaan is even de vraag. Daarom ging ik vroeg naar een Kinepolis bioscoop in Utrecht om voor jullie dit deel te zien. Felix Gary Gray is de regisseur voor dit deel in de bekende serie. Hij heeft onder andere de zeer goede renake van The Italian Job gemaakt, het rauwe Straight Outta Compton en de briljante The Negotiator (mede dankzij Samuel L. Jackson). Ik was dus erg benieuwd hoe hij deze film zou aanpakken gezien eerder genoemde films ik echt heel tof vind. De cast, tja.... ik denk dat ze geen introductie nodig hebben. Iedereen die de serie kent weet als geen ander hoe Vin Diesel, Jason Statham, Dwayne Johnson, Michelle Rodriquez, Ludacris, Tyrese Gibson de karakters in de serie neerzetten. Je merkt dat ze in hun rol zijn gegroeid en de karakters vormen echt een hecht team terwijl er ook karakters zijn die elkaar haten. Ik vind daarom ook dat de eerdergenoemde akteurs geen introductie hoeven. In dit deel zien we ook Charlize Theron als Cipher en ook zij heeft een aardige CV opgebouwd met o.a. het mooie maar rauwe Monster en Prometheus.


In "Furious 8" zien we Dom (Diesel) met zijn grote liefde Letty (Rodriquez) tijdens hun honeymoon in Cuba. Brian en Mia hebben besloten uit het snelle leventje te stappen. En zo probeert het hele team, waar ook ter wereld, hun draai te vinden in het "normale" leven. Dit duurt voor Dom echter niet lang wanneer hij door een myserieuze vrouw wordt gedwongen om het criminele pad weer in te slaan en bovendien daarmee ook zijn team, zijn familie, te verraden. Dom wordt door deze vrouw ook nog eens tot het uiterste getest om zijn loyaliteit te bewijzen. Het team laat het er echter niet bij zitten en besluiten om achter Dom aan te gaan en de grote bedreiging te stoppen. Uiteraard op hun eigen, aktievolle, over the top manier. Mét snelle auto's en supercoole gadgets.

De film begint lekker chill waarin we Dom en Letty zien in een zonovergoten Cuba wat me een beetje liet denken aan het begin van xXx: the return of Xander Cage. Deze rustige sfeer zal snel veranderen op een moment dat je het niet verwacht en veranderd de film in een heerlijke, o zo bekende Furious film. Naar de tweede fase toe wordt iedereen weer even voorgesteld op een subtiele manier en in lijn met het verhaal zodat kijkers die nieuw zijn in de serie kunnen volgen wie iedereen is. Dat is leuk gedaan en de humor is ook gelijk weer aanwezig. Deze film heeft leuke one-liners die goed getimed zijn en bijdragen aan de algehele vibe van deze serie.


Deel 8 laat echt een ommekeer zien van waar het eerder alleen ging over snelle auto's en streetracing en nu het een volwaardige aktieserie geworden is. Gray heeft heel goed werk gedaan met dit deel. De over the top stunts zijn talrijk maar niet té over the top. De aktiescene's zijn heel erg goed gedaan. De aktie is snel, stijlvol en heeft een rauw randje. Het camerawerk en screenplay falen op geen enkel punt en brengt alles goed in beeld zonder dat het zo snel is dat je niet snapt wat er gebeurd.

De vete tussen Deckar (Statham) en Hobbs (Johnson) is voelbaar en bij vlagen hilarisch. De chemie tussen het hele team maar ook tussen bepaalde karakters is heel goed neergezet. Kurt Russel komt ook even langs en neemt een humoristisch plaats in deze film. Zijn er minpuntjes? Mwah een paar kleine wel. Zo vond ik de scené in New York met heel veel auto's wat misplaatst. Wat Cipher deed met de auto's voelde raar en was onnodig. En van mij had het einde na de climax sequence iets anders gekund. Maar ik moet wel eerlijk zeggen dat de film als geheel weer staat als een huis en een sterk deel is in de franchise. Gray heeft goed werk verricht en mag van mij wel het volgende deel regisseren.


Ik heb deze film express 2 keer gecheckt waarbij de tweede keer in Kinepolis Jaarbeurs op het grootste scherm wat ze hebben. Dit scherm was ruim 26 meter breed en iets meer dan 10 meter hoog. Deze film is kwam nog meer tot leven op dit grote scherm en in combinatie met het fantastische geluid beleefde ik echt de ultieme filmervaring. Ik kan echt niets anders zeggen. De film is al goed en met deze gouden combinatie van beeld en geluid maakt het filmfeest compleet. Complimenten aan Kinepolis!

Waarom deze film gaan zien:

-   Sfeervolle aktiescene's
-   Heerlijke goed getimede humor
-   Sterk deel in de franchise
-   Chemie tussen karakters is zeer tof

 Waarom deze film niet gaan zien:

-   Bepaalde scenes hadden wellicht anders gekund
-   Einde na climax had wellicht sterk gemogen


Conclusie:

Dit deel staat echt als een huis en vertegenwoordigd de franchise samen met de andere sterke delen uit het Furious universum. De chemie tussen alle karakters is sterk, humoristisch wanneer nodig en hebben hun eigen identiteit. De acteurs zijn in hun rol gegroeid en regisseur Gray maakt hier gretig en fantastisch gebruik van. Hoewel sommige scene's wellicht anders gemogen is het als geheel een heerlijke aktiefilm vol snelle, exotische auto's, over the top aktie en heerlijke humor. Gray laat dit deel naar meer smaken en ik hoop dat de franchise op deze voet verder blijft gaan tot aan deeltje weetikveel. 

Eindscore:
95/100


Hoofdrolspelers:

Vin Diesel...
Jason Statham...
Dwayne Johnson...
Michelle Rodriguez...
Tyrese Gibson...
Ludacris...
Tej Parker (as Chris 'Ludacris' Bridges)
Charlize Theron...
Kurt Russell...
Nathalie Emmanuel...
Luke Evans...
Elsa Pataky...
Kristofer Hivju...
Scott Eastwood...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Underworld Blood Wars: Vervolg wat smaakt naar meer

Een bezoek aan Kinepolis Jaarbeurs

Mission Impossible Fallout Review