Happy Death Day: Een leuke herhaling

Happy Death Day lijkt alle ingredienten te bieden voor een moderne versie van Groundhog Day met tieners in de hoofdrol en het geheel moet vooral tieners aanspreken. Hoe geniaal Groundhog Day ook is en was, wat kan deze film brengen om het naar een ander niveau te tillen?

Deze film is het debuut als filmregisseur van Christopher Landon. Landon deed voorheen veel screenplays voor o.a. Disturbia en veel van de Paranormal Activity films. In de hoofdrol zien we o.a. Jessica Rothe (La La Land, The Tribe) als de jonge studente Tree. Israël Broussard (Sons of Anarchy, Good kids) speelt de stuntelende Carter. Verder zien we Ruby Modine als Tree's vriendin Lori en speelt Laura Clifton de highschool sweetheart Stephanie.


Het gegeven van Happy Death Day is dat Tree, een jonge studente, na een wilde nacht wakker wordt op haar verjaardag. Echter wordt ze tijdens haar feestje bruut vermoordt maar ze wordt gelijk weer wakker..... Langzaam beseft ze dat ze op haar verjaardag haar eigen moord op moet lossen om de oneindige herhaling van haar fatale dag te doorbreken. Dit is nog niet zo eenvoudig als het lijkt.

De film begint als ieder doorsnee tiernerfilm, luchtig met een hoop stereotypische scenés nadat studenten een wilde nacht hebben beleefd. De sfeer wordt wel doorbroken wanneer Tree voor de eerste maal te maken krijgt met een dag dat zich blijft herhalen. Bij elke herhaling is het camerawerk echt anders en omdat alleen de nadruk wordt gelegd op Tree werkt verfrissend aan ene kant. Aan de andere kant stoorde het me soms best. De diaglogen zijn vervangbaar en hoewel het verhaal goed opbouwend verteld wordt zal je spanningsboog niet blijvend zijn. De film probeert de thema van herhaling te mixen met een grote dosis thriller. Echter wordt het nergens echt eng en zijn de jumpscares van mijlen ver te zien. Het feit dat diegene die achter haar moord zit is niet eng te noemen en merkte ik geen motief (of althans geen duidelijk motief) bij de moordenaar die Tree achtervolgt.


Opbouwend naar de climax van de film was ik wel een beetje klaar met de formule van de film. Ik had het gevoel dat ze op mochten schieten met deze climax want na tig herhalingen van dezelfde dialogen vanuit een andere camerahoek is leuk maar genoeg is genoeg. Hoewel de cast goede karakters neerzetten zijn ze erg inwisselbaar. Jessica Rothe is een goede actrice maar in deze film kon ik haar niet echt serieus nemen. De oneliners waren vaak té cliché al waren sommige oprecht grappig te noemen. En ja er komt ook een onvermijdelijke referentie naar Groundhog Day in de film.

Waarom deze film gaan zien:

-  Enkele elementen rondom thema is verfrissend
-  Voor tieners de ideale tiener suspense film

 Waarom deze film niet gaan zien:

-  karakters en dialogen inwisselbaar
-  Teveel herhaling is nooit goed
-  Nergens op één vlak echt goed


Conclusie:

Happy Death Day is voor de doelgroep zeer vermakelijk. Voor de gemiddelde filmfan is dit wel een film voor een regenachtige zondagmiddag. De karakters en dialogen voelen oppervlakkig en ik had geen band met de karakters. Jessica Rothe kan beter dan deze rol en kon ik bij vlagen serieus nemen als actrice. Het heeft duidelijk afgekeken van Before I fall en natuurlijk het briljante Groundhog Day. Een referentie in deze film is totaal onnodig, deze hele film is al een regelrechte referentie. Aanrader als je echt naar de bioscoop wilt maar de rest van het aanbod hebt gezien.

Eindscore:
65/100


Hoofdrolspelers:

Jessica Rothe...
Israel Broussard...
Carter Davis
Ruby Modine...
Lori Spengler
Charles Aitken...
Gregory Butler
Laura Clifton...
Stephanie Butler
Jason Bayle...
David Gelbman

Reacties

Populaire posts van deze blog

Underworld Blood Wars: Vervolg wat smaakt naar meer

Een bezoek aan Kinepolis Jaarbeurs

Mission Impossible Fallout Review