Split: Gespleten meesterwerk


Het is al even geleden dat een film van M. Night Shyamalan hebben gezien. Zijn films verschillen vaak qua thema maar hebben altijd iets te maken met de dood danwel mensen die anders zijn dan anders. Split is er ook weer eentje en was erg benieuwd wat voor verhaal we nu weer voorgeshoteld krijgen. Ik ging vroeg op pad voor de screening en liet me vooral verrassen en ondanks de zeer toffe trailer die wellicht al wat verklapte ging ik met een blanco sheet zitten. Ik laat me graag verrassen....Split is geregisseerd door Shyamalan zelf net als de productie en het verhaal is ook nog eens door hem geschreven. Qua cast valt natuurlijk als eerste James McAvoy op die de man speelt met tig persoonlijkheden in zijn hoofd. Anya Taylor-Joy (The Witch: Primal en de videoclip van Skrillex), Haley Lu Richardson (The Edge of Seventeen, TV serie Mortal Kombat X) en Jessica Sula (Lucifer, Honey Trap) spelen de 3 slachtoffers die worden ontvoerd door Barry.

We zien in Split hoe Barry 3 jonge meiden ontvoerd nadat ze willen vertrekken van een verjaardagsfeestje. Verward worden ze wakker in een kelder waar ze alle 3 opgesloten zitten. Al snel maken ze kennis met Barry en later met zijn andere persoonlijkheden want Barry leidt aan Meervoudig Persoonlijkheids Syndroom en heeft meer dan 20 verschillende persoonlijkheden gecreërd. De meiden willen ontsnappen en tijdens deze pogingen maken ze niet alleen kennis met Barry's "vrienden" maar ook achter zijn plannen komen. Zullen ze ooit ontsnappen?In het begin wordt kort maar duidelijk de 3 meiden voorgesteld die even later dus door Barry worden ontvoerd. Wat de film gelijk heel goed doet is niet alleen de karakters laten gissen naar de motieven van Barry maar jij als kijker ook. Er wordt niet veel losgelaten en dit maakt de film spannend en de dreiging die de meisjes voelen is duidelijk te merken. De manier hoe deze film is neergezet wil afwijken van de traditionele wegen die dit soort films meestal bewandeld. Barry is ook in behandeling bij een psychiater die hem kent en probeert te helpen. James McAvoy speelt echt zijn beste rol tot nu toe. Briljant hoe hij de diverse persoonlijkheden heeft kunnen neerzetten. De toon in zijn stem is anders, zijn houding is anders, het is echt bijna eng te noemen! Groot compliment voor hem voor deze rol!De climax van de film is zeer goed gedaan en vanaf het begin tot aan de eerste aanzet naar de climax tast je echt in het duister waarom Barry dit allemaal doet. De film blijft hierdoor onderhoudend en de camerawerk, belichting, de props, cast, eigenlijk alles in deze film maakt het tot een echt Shyamalan film. Na het teleurstellende Signs, Lady in the Water en het best okee zijnde Devil is dit weer een zeer sterke film van zijn hand. Ook leuk is de cameo van Shyamalan zelf en ook wordt er in deze film een link gelegd tussen het universum waarin deze film zich afspeelt en zijn eerdere werk. Nee, ik ga geen spoilers weggeven. Ga de film gewoon kijken en je komt er achter. Wat ik wel kan zeggen is je wordt niet teleurgesteld.

Is er dan niets te klagen? Wat kleine dingetjes zoals de ontsnappingspogingen die de meiden doen waarbij Barry niks hoort terwjil dit 1 meter bij hem vandaan gebeurd..... Op het einde had alles wellicht iets beter afgesloten kunnen worden. Het einde is niet echt een open einde maar ook niet de hekkensluiter. Wellicht had dit te maken met de boodschap achter het verhaal. Verder is er niet veel over deze film te klagen. Shyamalan heeft goed werk verricht en James McAvoy heeft hierin zijn beste rol tot nu toe neergezet!Waarom deze film gaan zien:

-   James McAvoy speelt fantastisch
-   Eindelijk weer een goede Shyamalan film
-   Breekt met de traditionale thropes in dit genre
-   Boeiend verhaal

 Waarom deze film niet gaan zien:

-   Einde had wellicht beter gekund

Conclusie:

Split is één van de beste werk van Shyamalan, het verhaal is boeiend, de cast speelt goed en het geheel heeft echt een eigen vibe. Leuke hints naar eerdere films van hem. McAvoy speelt fenomenaal en is in zijn element. Echt een aanrader voor wie fan is van zijn werk, een goede suspense film met verfrissende twists en/of gewoon van een goede suspense film houdt die qua verhaal iets anders doet dan wat je tot nu toe eerder heb gezien.

Eindscore:
95/100
Credited cast:
James McAvoyJames McAvoy...
Dennis / Patricia / Hedwig / Kevin Wendell Crumb / Barry / Orwell / Jade
Rest of cast listed alphabetically:
Sebastian ArcelusSebastian Arcelus...
Casey's Father
Ameerah BriggsAmeerah Briggs...
Police Officer #1
Betty BuckleyBetty Buckley...
Dr. Karen Fletcher

Reacties

Populaire posts van deze blog

Underworld Blood Wars: Vervolg wat smaakt naar meer

Een bezoek aan Kinepolis Jaarbeurs

Mission Impossible Fallout Review