The Cure for Wellness: Langzame zoektocht

Na het zien van de trailer dacht ik dat dit een 13 in dozijn suspense thriller zou zijn waarvan er al zo veel zijn. De sfeer die het uitademde zorgde er wel voor dat ik de film toch wilde zien. Vandaag voelde ik me na een griepje fit genoeg om wederom naar de bioscoop te gaan om later deze review te schrijven. 

Gore Verbinski heeft deze film geregisseerd, bekend van de Pirates of the Carribean films, de best okee Amerikaanse adaptie van Ringu (The Ring) en The Mexican. Hij weet daar deze films aardig een sfeertje neer te zetten en hopelijk gebeurde dit ook bij deze film. Qua cast spreekt uiteraard Dane DeHaan in het oog. Hij speelt Lockhart, de gehaaide zakenman. DeHaan heeft o.a. gespeeld in Life, een tweetal Metallica films en de wrede TV serie True Blood. Verder zien we Mia Goth als het jonge meisje Hannah. Deze jong actrice speelde o.a. in Everest en in de controversiële film Nymphomaniac part 2. Jason Isaacs speelt Völmer, het hoofd van de kliniek. Isaacs speelde o.a. in Hitman en Rosemary's Baby.Lockhart staat op het punt zijn bedrijf naar een nieuw hoogtepunt te brengen. Echter moet dit juist volbracht worden alleen daar hebben hij en zijn vennoten wel de hulp nodig van mede-vennoot Pembroke. Om zijn hulp te krijgen zal Lockhart wel eerst moeten afreizen naar Switzerland omdat Pembroke zich daar in een kliniek heeft laten opnemen. Dit omdat hij vanwege het bedrijf er slecht aan toe is qua stress en gezondheid. Aan Lockhart de ogenschijnlijk eenvoudige taak om hem weer naar New York te brengen. Wanneer Lockhart bij het kliniek aankomt snapt hij niet zo goed waar de kliniek voor dient en voor wie. Langzaam maar zeker legt hij alle puzzelstukjes in elkaar. Lukt het hem om Pembroke naar New York te krijgen?De verhaal begint met een stressvolle Lockhart die duidelijk met zjin werk is getrouwd. Zijn missie wordt in de eerste fase van de film rustig verteld maar met veel gevoel en de nodige dialogen. De overgang naar de 2de fase van de film gebeurd geleidelijk, iets wat voor de hele film geldt overigens. Zonder spoilers weg te geven kan ik je vertellen dat er aardig wat dingen gebeuren die je op bepaalde gedachtes brengen, dat je denkt "Oh dus zo zit het in elkaar!" Om vervolgens weer in een geniale plottwist te belanden die je niet zag aankomen.

Iets wat ook goed is neergezet is het dorpje rond het kliniek dat enerzijds terug in de tijd lijkt te gaan maar anderzijds ook weer niet. De bewoners reageren gelaten op Lockhart's komst. De rit in de auto naar de kliniek toe is best creepy ookal lijkt het niet zo. Wat betreft het camerawerk moet ik zeggen dat ik geen enkele overbodige shot heb kunnen vinden, elke scene had zijn doel al waren er een paar scene's bij in de laatste fase van de film die ik wel apart vond en eigenlijk niet hadden gehoeven. Deed het afbreuk aan de film of verhaal? Nee allerminst.Tijdens Lockhart's verblijf in het kliniek ervaart hij vreemde dingen en lijkt het of hij dingen of gebeurtinessen ziet die er niet zijn of anders zijn dan hij waarneemt. Dit is voldoende aanwezig en goed gedoseerd zodat het verfrissend aanvoelt in plaats van cliché jumpscares. Er zijn trouwens niet zoveel jumpscares in deze film maar dat past hier ook niet bij. Deze film is eng op een andere manier. Deze film probeert oprecht iets anders te doen dan films in hetzelfde genre. Door het langzame tempo waarop alles wordt verteld en je samen met Lockhart onderzoekt wat voor kliniek het is en waarom rijke mensen hier zo graag blijven, maakt het al anders dan bijvoorbeeld Shutter Island. Het personeel wat er werkt en de wisselende gedragingen van de patienten maken het mysterieus en laten je een beetje dwalend achter.

De film duurt lang, bijna 3 uur maar voelt niet zo aan. Het verhaal is en blijft boeiend, mysterieus en omdat het vaak met je gedachten speelt blijft het verfrissend. Het kan zijn dat deze film voor menig bezoeker te traag is qua opbouw maar dit is dan ook niet een standaard suspense film. Hou dit in het achterhoofd als je besluit deze film te gaan kijken. Moet wel zeggen dat je er een goede filmervaring voor terug krijgt.


Waarom deze film gaan zien:

-  Setting is adembenemend
-  Frisse wind in het suspense genre
-  Uniek verhaalopbouw wat met je gedachten solt

 Waarom deze film niet gaan zien:

-   Wanneer je meer van de snelle entertainment houdt
-   Je niet tegen maagomdraaiende ziekenhuisbehandelingen kan

Conclusie:

Deze film probeert anders te zijn dan de meeste films in dit genre. Het voelt aan als een mix tussen the Shining, Shutter Island en One flew over the cuckoo's nest met aardig wat scene's die je maag laat omdraaien. Dit gebeurt voornamelijk in de laatste fase van de film na een solide opbouw die menig plottwists met zich brengt. De setting is perfect gekozen en heeft zijn eigen sfeer compleet met de taal/dialect uit die streek in Zwitserland. Gore Verbinski heeft een mooie, dreigende suspense film weten te maken wat cliche's vermijdt die dit genre groot heeft gemaakt. Dit is geen popcornfilm maar een film voor iemand die eens wat anders wil dan de cliché suspense thrillers. 

Eindscore:
93/100


Hoofdrolspelers:
Dane DeHaanDane DeHaan...
Lockhart
Jason IsaacsJason Isaacs...
Volmer
Mia GothMia Goth...
Hannah
Ivo NandiIvo Nandi...
Enrico
Adrian SchillerAdrian Schiller...
Deputy Director
Celia ImrieCelia Imrie...
Victoria Watkins
Harry GroenerHarry Groener...
Pembroke

Reacties

Populaire posts van deze blog

Underworld Blood Wars: Vervolg wat smaakt naar meer

Een bezoek aan Kinepolis Jaarbeurs

Mission Impossible Fallout Review